{gallery rows=2 cols=2 alignment=right}galerija{/gallery}
TEHNOLOGIJA ODGAJIVANJA SELEKCIONISANIH MATICA U APICENTRU
Dipl. ing. Predrag Stojanović
Apicentar, Beograd, Srbija
Uvod
Za dobijanje matica za sopstvene potrebe pčelari od davnina koriste matičnjake koje pčele spontano grade. U drugoj polovini devetnaestog veka, sa otkrićem košnice sa pokretnim saćem i unapređenjem tehnologije pčelarenja, javila se potreba za većim brojem matica u vreme kada su najpotrebnije. Zbog toga su intenzivirana nastojanja da se pčele navedu da grade matičnjake i odgajaju matice pod većom kontrolom pčelara. Osmišljeno je, usavršeno i publikovano mnogo metoda odgajivanja matica. U osnovi sve metode koriste prirodni nagon obezmatičenih pčela da grade matičnjake i odgajaju matice od mladih radiličkih larvi. Odgajivanje „dobrih“ matica podrazumeva obilnu i adekvatnu ishranu larvi od izvodjenja do zatvaranja matičnjaka. Ali, bez obzira na primenjeni metod i kvalitet odgajivanja, ne mogu se očekivati dobri rezultati bez dobrog početnog genetskog materijala.
Neki načini odgajivanja matica, poput Milerovog (Miller) ili Alejevog (Alley), su pogodni za pčelare koji žele da obezbede matice za potrebe samo sopstvenog manjeg pčelinjaka. Odgajivanje velikog broja matica danas je gotovo isključivo zasnovano na Dulitlovoj (Doolittle, 1915) metodi. Na ovoj metodi bazirana je reprodukcija selekcionisanih matica na pčelinjacima Apicentra i kooperanata i to sukcesivno u više istovetnih proizvodnih ciklusa. Proizvodni ciklus počinje stavljanjem majke matice u izolator, a završava se sakupljanjem, obeležavanjem i otpremanjem njenih sparenih ćerki. Majka matica se odabira na osnovu rezulatata dvogodišnjeg testiranja u okviru programa linijske selekcije. Njen identitet se uvek može pouzdano utvrditi na osnovu broja sa pločice odgovarajuće boje kojom je obeležena.
Svaki proizvodni ciklus se odvija kroz više faza : priprema za odgajivanje matičnjaka, dobijanje odgovarajućih larvi, presađivanje larvi, započinjanje, dogradnja, inkubiranje matičnjaka i sparivanje mladih matica.
Pripreme za odgajivanje matica
U pripremne radnje spadaju : dezinfekcija i postavljanje izolatora u pčelinje društvo sa maticom majkom, izrada početaka matičnjaka, dezinfekcija pribora za presađivanje, stvaranje optimalnih uslova u prostoru za presađivanje, obezbeđivanje svežeg mleča i polena, odabir odgajivačkih društava, dezinfekcija inkubatora i popravka i dezinfekcija oplodnjaka.
Larve za presađivanje se mogu dobiti i na druge načine, ali je najefikasnija i najpouzdanija upotreba izolatora. Zbog toga se jedan nastavak na društvu sa odabranom majkom maticom zamenjuje nastavkom u koji je umetnut izolator. To je ustvari matična rešetkam koja okružuje tri središnja okvira sa četiri strane (levo, desno, dole i gore).
Počeci matičnjaka se prave drvenim kalupom od najčistijeg voska koji potiče od građevnjaka ili mednih poklopčića, tako da nije bio izložen delovanju hemikalija. Počeci se učvršćuju na male drvene podloge voskom zalepljene na letvice koje se umeću u za to prilagođene LR okvire. Jedan okvir nosi dve letvice sa po 11 do 12 početaka matičnjaka.
Ako se presadjivanje vrši metalnom, prohromskom iglom za svaki proizvodni ciklus se obezbeđuje svež matičin mleč presađivanjem nešto starijih larvica. Postupak je u osnovi isti kao kod presađivanja u cilju reprodukcije matica. Ako se presadjuje kineskom iglom tada dodatni mleč nije potreban.
Za započinjanje i dogradnju matičnjaka u Apicentru se angažuje oko 50 pčelinjih društava. Za te potrebe se odabiraju najjača društva sa kvalitetnim dvogodišnjim maticama, prvenstveno na osnovu količine pčela i legla posle 2 prolećna pregleda.
Dobijanje larvi
Četiri dana pre presađivanja u izolator sa maticom majkom se kao središnji stavlja prethodno ispolirani sat tamnije boje sa pravilno izgarđenim radiličkim ćelijama. Ćelije krajnjih okvira troramnog izolatora su popunjene polenom i medom. Tako je matica prinuđena da polaže jaja u ćelije samo jednog okvira. Sutradan je središnji sat gotovo potpuno zaležen. Tri dana nakon polaganja jaja pucaju i izvode se larvice koje su jednake starosti. Da bi bile dobro hranjene od samog izleganja ovo društvo je obilno obezbeđeno polenom i medom. Dodatno se prihranjuje polenskom pogačom, a po potrebi i sirupom.
Presađivanje larvi
Na dan presađivanja, ujutru okviri sa počecima matičnjaka se stavljajau u pčelinja društva rastavljena za prijem presadjenih larvi, da ih pčele ispoliraju. Poslepodne, neposredno pre presađivanja se unose u prostoriju za presađivanje, kao i okvir sa larvicama iz izolatora. Prostorija za presađivanje je čista, topla, dobro osvetljena i sa visokom vlažnošću vazduha. Pribor za presađivanje se dezinfikuje. Tankim drvenim štapićem u centar dna početka matičnjaka se stavlja kapljica čistog, svežeg matičinog mleča. Potom se savijeni kraj metalne igle za presađivanje podvuče ispod larvice, sa njene leđne strane. Larve pogodne za presađivanje leže na posteljici od mleča koji pokriva najmanje polovinu dna ćelije i stare su dvanaest do osamnaest sati. Zajedno sa larvicom i što više mleča vrh igle se podiže naviše i kroz sredinu iznese iz ćelije. Odmah se unosi u početak matičnjaka kroz njegov centar do već postavljene kapljice mleča. Vrh igle se pritisne kroz kapljicu do dna i povuče unazad i naviše. Larvica ostaje da pliva na vrhu kapi. Potopljena ili izokrenuta larvica se odbacuje i zamenjuje novom.
Upotreba kineske igle pojednostavljuje proces presađivanja. Nije potrebno obezbediti mleč za presađenu larvu, jer se on zahvata i prenosi u početak matičnjaka kineskom iglom zajedno sa larvicom.
Izgradnja matičnjaka
Nega, odnosno obilna i kvlitetna ishrana presađenih larvi je od presudnog značaja u odgajivanju matica. Najkritičniji period je 24 do 36 sati po presađivanju. Taj period je poznat kao „započinjanje“, a 60 do 72 sata pre poklapanja kao „dogradnja“ matičnjaka. Nakon poklapanja tarje period „inkubiranja“. Započinjanje matičnjaka se obavlja u obezmatičenim društvima-starterima. Starteri mogu biti zatvoreni, poput „rojevnog sanduka“, ili sa slobodnim izletom pčela. Za dogardnju matičnjaka se koriste posebna društva-bilderi sa ili bez matice u više varijanti. Proces započinjanja i dogradnje matičnjaka može da se objedini u jednom društvu sa maticom. U tom slučaju broj započetih matičnjaka ne može biti tako veliki kao kod klasičnog startera.
Jedna varijacija te metode, koja se pokazala najpogodnijom u našim uslovima, se koristi u Apicentru. Na dan presađivanja, ujutro, odabrana društva za odgajivanje se dele na dva dela. Jedan nastavak LR košnice se izmiče neposredno iza same košnice na rezervnu podnjaču. Drugi nastavak ostaje na originalnom mestu košnice. Pri prvom rastavljanju odgajivačkog društva u sezoni maticu stavljamo u nastavak iza, i ona u tom nastavku ostaje do god to društvo koristimo kao odgajivačko. Preko ovog nastavka se stavlja matična rešetka, novina kao izolator i rezervni krov. Pri svakom narednom rastavljanju samo vodimo računa da sa okvirima legla koje uzimamo ne prebacimo i maticu u prednji nastavak. Pčele koje izleću iz ovog dela košnice, osim onih kojima je to prvi izlet, vraćaće se u nastavak ispred. Sa maticom će ostati samo mlade pčele. Zato prilikom uzimanja okvira sa leglom i pčelama treba voditi računa da se ovaj deo društva ne oslabi previše.
Prijem presađenih larvica i započinjanje matičnjaka se odvija u obezmatičenom delu, koji ostaje na originalnom mestu košnice, a ispred dela sa maticom. Ovaj deo košnice se aranžira na sledeći način: U sredinu nastavka se stavlja okvir sa počecima matičnjaka koje pčele treba da poliraju. Do njega dolaze dva okvira sa mešovitim, poklopljenim a po obodu starijim otvorenim leglom. Otvoreno leglo treba da privuče mlade pčele. Zatim dolaze dva okvira sa poklopljenim leglom, po jedan levo i desno. Poklopljeno leglo je izvor toplote. Do njih, prema krajevima, se stavljaju okviri sa polenom i medom. Kao krajnji okvir sa jedne strane se umeće ram hranilica i napuni šećernim sirupom kome je dodat mineralno vitaminski kompleks. Malim otvorom na ovoj hranilici, pčelalma je ograničen pristuo sirupu. Tako se obezbeđuje kontinuirani stimulans bez obzira na pašne prilike. Kada je unos nektara intenzivniji jedan okvir meda se zamenjuje građevnjakom ili satnom osnovom, da pčele ne bi gradile satće između matičnjaka. U ovaj nastavak se pored pripadaujćih pčela na okvirima sa leglom, medom i polenom dodatno stresu mlad pčele sa jednog do dva okvira iz drugog nastavka. Preko satonoša se stavlaj polenska pogača. Na taj način pčele su prinuđene da konzumiraju polen. To ima veliku važnost za njihovu sposobnost da kvalitetno i obilno hrane presađene larvice.
Poslepodne, neposredno pre presađivanja vadi se okvir sa ispoliranim počecima matičnjaka i odmah po presađivanju se vraća u sredinu obezmatičenog dela odgajivačkog društva. Posle 24 sata dva rastavljena dela odgajivačkog društva se spajaju. Telo sa maticom se podbacuje ispod tela sa započetim matičnjacima na mestu na kome je košnica bila i pre rastavljanja. Između gornjeg i donjeg tela, dela sa maticom i dela sa započetim matičnjacima, nalazi se matična rešetka koja ima leto. Tako trutovi iz gornjeg nastavka mogu da izleću i eventualno učestvuju u sparivanju matica. Ustvari to je “polumatična rešetka”, odnosno tabla lesonita sa matičnom rešetkom u središnjem delu, veličine oko 15x20 cm. Ovako redukovana rešetka bi trebalo da oslabi uticaj matice i njenih feromana u gornjem telu, u kome se odvija odgajivanje matičnjaka.
Petog – šestog dana od presađivanja vrši se pregled gornjeg nastavka kako bi se uočili i uklonili “divlji”, odnosno matičnjaci koje su pčele izgradile na okvirima sa leglom. Tom prilikom se evidentira broj započetih izgrađenih matičnjsaka od presađenih larvi. Kontrola broja prihvaćenih larvica se može vršiti i prilikom spajanja odgajivačkih društava, ili dan kasnije. Matičnjaci dobro hranjenoih larvi su izduženi ili „izvučeni“ novim voskom i skoro do pola ispunjeni matičninom mleči. Ukoliko nismo zadovoljni brojem započetih matičnjaka možemo izvršiti dodatno presađivanje u rezervnim odgajivačkim društvima.
U spojenom društvu matičnjaci se dograđuju pa ono ima i ulogu bildera, odnosno odgajivačkog društva. Devetog dana od presađivanja matičnjaci se vade iz odgajivačkih društava, sortiraju i smeštaju u rupe u bloku stiropora, a zatim u inkubator. Tako se u odgajivačkim društvima stvara mesto za nove presađene larve i izbegava riziko od eventualnog preranog izvođenja neke matice i gubitka svih matičnjaka. U inkubatoru se konstantno održava temperatura od 34-35o C i relativna vlažnost vazduha 60 do 70%. To su optimalni uslovi za formiranje reproduktivnih organa matice, a upravo se to dešava pri kraju metamorfoze. Boravak matičnjaka u inkubatoru nije obavezan. Oni mogu ostati u odgajivačkim društvima dan duže.
Sparivanje mladih matica
Desetodnevni matičnjaci u bloku stiropora se iz inkubatora prenose do sparivališta i raspodeljuju u centre gnezda dan ranije formiranih oplodnjaka. Kao oplodnjaci se koriste standardna LR tela podeljena pregradama na 3 ili 4 dela. Svaki odeljak ima svoje leto i poklopnu dasku, a mešanje pčela između odeljaka je onemogućeno. Svaki oplodnjak se sastoji od okvira sa leglom pred izvođenjem sa pripadajućim pčelama i okvira sa medom i polenom. Kod troramnih oplodnjaka treći okvir je prazan ili zamenjen ram hranilicom. . Ovako formirani oplodnjaci se eksploatišu do kraja sezone reprodukcije matica. Nekada se javi potreba da se poneki oplodnjak pojača pčelama i leglom, ili okvirom meda. U zavisnosti od tempetarure jedanaestog i dvanaestog dana od presađivanja se izvode mlade matice. Kontrolnim pregledom dva dana posle dodavanja utvrđuje se i evidentira da su se matičnjaci izveli, odnosno mlade matice primile. U suprotnom, dodaju se matičnjaci iz narednog ciklusa. Čak i najbolje odgajene nesparene matice ne vrede mnogo dok se ne spare. Pčele ih prihvataju teško i kada su stare samo nekoliko sati. Većina mladih matica izleće na sparivanje u prvoj nedelji. Sparivanje je prirodno i samo delimično kontrolisano. Pri reprodukciji stotinak matica obezbeđivanje trutova ne predstavlja neki problem. Ali pri masovnoj proizvodnji, kakva je u Apicentru, kongregaciona mesta se moraju obezbediti dovoljnim brojem trutova. U blizini parivališta smešteno je više desetina društava koja su glavni izvor trutova. U ovim društvima se koriste okviri sa više trutovskih ćelija. Iz jednog punog okvira sa takvim ćelijama može se izleći oko 3000 trutova.
Takođe, u ovim društvima su starije matice i poreklomk iz drugih selekcionoh linija u odnosu na maticu majku za tekuću godinu. Pčele u društvima sa starijim maticama radije odgajaju trutove. Drugačija nasledna osnova trutova isključuje pojavu inbridinga (ukrštanja u bliskom srodstvu).
Ako su vremenske prilike povoljne 14 dana po dodavanju matičnjaka u oplodnjake mlade matice su sparene, polažu jaja, a ima čak I mladih larvica. Tada su spremne za otpremanje da bi ustupile mesta novoj partiji matičnjaka. Prilikom vađenja iz oplodnjaka kontroliše se da li matica regularno polaže jaja, da li zadovoljava standarde u pogledu veličine, razvijenosti svih delova tela i ponašanja na satu među pčelama. Kao i sve prethodne etape u reprodukciji matica i ova je praćena vođenjem odgovarajuće evidencije. Matica koja ne zadovoljava ove standarde se eliminiše. U suptrotmnom se hvata za krila, potom drugom rukom za grudni deo i obeležava bojom propisanom za tu godinu. Sledeće, 2012. godine matice će biti obeležene žutom bojom. Zajedno sa 6-7 mladih pčela iz istog oplodnjaka stavlja se u kavez. Pčelama i matici u transportnom kavezu je dostupna šećerna pogača iz posebnog parafinisanog odeljka. Bočni prorezi i žičana mreža na kavezu obezbeđuju ventilaciju. Na mrežu se stavi kap vode, kavezi se zaštite od sunca i transportuju do distributivnih centara, odnosno pčelara. Svaki naš kavez nosi etiketu sa serijskim brojem i poreklom matice.
U toku jedne sezone proces reprodukcije matica se odvija kroz 12 do 16 ovakvih ciklusa.
Zaraženost varoom u poslednje 22 godina.
Od prve pojave pčelinjeg parazita Varroa destructor na pčelinjacima u istočnoj Srbiji, polovinom sedamdesetih godina prošlog veka, prošlo je skoro četrdeset godina. Za to vreme varoa, parazit kod nas obično poznat kao krpelj, iako bi bilo pravilnije da ga nazivamo grinjom, naneo je ogromne štete pčelarstvu kako kod nas tako i u drugim zemljama širom sveta.
U međuvremenu je utvrđeno da sem direktnog parazitiranja varoa učestvuje i kao vektor-posrednik i prenosilac različitih virusa, a moguće i drugih mikroorganizama štetnih za medonosnu pčelu.
Da bi se sprečilo veće propadanje pčelinjih društava pčelari su se uglavnom oslanjali na korišćenje različitih hemijskih preparata, čija je primena dovodila do većeg ili manjeg negativnog uticaja na kvalitet pčelinjih proizvoda. Sem toga, varoa je vremenom sticala rezistentnost na različite primenjene antivarozne preparate.
Od početka invazije parazita primećeno je da izvestan broj pčelinjih društava preživljava. Na osnovu iskustva sa drugim poljoprivrednim (životinjskim i biljnim) vrstama moglo se pretpostaviti da bi prirodna selekcija vremenom dovela u ravnotežu interese domaćina – medonosne pčele i varoe kojoj nije u prirodi da zajedno sa domaćinom nestane. Shodno tome usmerenom veštačkom selekcijom trebalo bi da se dobiju tolerantnije pčele u odnosu na varou.
Da je ovo bilo moguće pokazala su i naša istraživanja u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka u okviru američko-jugoslovenskog naučnog projekta. Tada su posle tri selekcione generacije društva tolerantnije linije preživljavala, a manje tolerantne propadala. Pošto je ovakva selekcija bila jednostrana takve pčele su bile manje produktivne. Posle završetka projekta se odustalo od takvog pristupa rešavanju problema varoe. Naši pčelari su prirodno više cenili veću mednu produktivnost, jer su za suzbijanje varoe imali štapiće natopljene raznim vrstama hemikalija ili su vršili zadimljavanje listićima amitraza.
Mi smo u okviru Agroekonomika od polovine devedesetih godina prošlog veka nastavili sa programom selekcije na mednu produktivnost uzimajući u obzir i intenzitet zaraženosti varoom, kako pojedinačnih pčelinjih društava, tako i po linijama, a od 1998. godine i ukupno po godinama za ceo selekcioni pčelinjak.
Kao što se vidi iz priloženog grafikona u ovom istraživanju korišćeno je godišnje najmanje 78, a najviše 101 pčelinjih društava Apis mellifera var.carnica. Da bi se ustanovio intenzitet zaraženosti varoom vršeno je tretiranje određenim akaricidnim preparatima i to od 6. septembra svake godine, osim 2013. kada je tretiranje započeto 10. septembra. U ostalim periodima godine nije bilo nikakvog suzbijanja parazita. Do 2000. god. su korišćene „Apistan“ trake na bazi fluvalinata, a od 2000 god. „Checkmite“ plastične trake sa aktivnom supstancom kumafos. Oba sredstva su američkog porekla. U poslednjih sedam godina pored navedenih vršene su uporedne probe sa različitim trakama domaćeg porekla.
Sva pčelinja društva su imala podnjače sa žičanim mrežama i metalnim ulošcima na koje je opadala oborena varoa. Brojanje varoa je vršeno svakodnevno u periodu intenzivnog opadanja parazita, a kasnije, sa smanjivanjem broja opalih varoa svaka 2 ili 3 dana.
Posle osnovnog tretiranja, koje se završavalo oko 10. oktobra, vršeno je i naknadno kontrolno tretiranje u toku novembra da bi se utvrdila relativna efikasnost osnovnog tretiranja. U te svrhe je korišćen Apitol, odnosno u nekoliko poslednjih godina oksalna kiselina.
Analiza podataka po godinama i trend zaraženosti
Iz posmatranog perioda od 21 godine očigledno je da je 1999. godine bilo najviše varoe, u proseku za 86 pčelinjih društava 1829,1 opalih parazita po društvu. Te godine kod jednog pčelinjeg društva izbrojano je oko 10500 varoa. I pored toga to pčelinje društvo je preživelo zimski period. Istina, bilo je svedeno na 3-4 okvira pčela. Uzrok opstanka ovog društva je verovatno odsustvo većeg delovanja virusa i drugih nepovoljnih faktora. Ni te, kao i drugih godina nije bilo gubitaka od varoe na selekcionom pčelinjaku. Interesantno je napomenuti da je prethodne, 1998. godine bilo daleko manje zaraženosti nego u godini bombardovanja. Istina, bombe nisu padale u okolini pčelinjaka koji se sve vreme nalazi u selu Vranić, opština Barajevo. Godina 1999 je poslednja u kojoj su za suzbijanje varoe korišćene Apistan trake, jer smo primetili da se njihova efikasnost počela da smanjuje.
U 2000. godini započeta je primena „CheckMite“ traka. Njihovo korišćenje je trajalo do 2013. godine, kada im je efikasnost iznosila 85%. Nakon njih su primenjene Argus Ras trake, a potom, u decembru i oksalna kiselina. Nakon ovog poslednjeg tretmana nisu registrovane opale varoe.
U 2001. godini je ponovo došlo do povećanja broja opalih varoa, ali ne tako drastično kao 1999. godine. Prosečno je po košnici registrovano 460 varoa. U 2002. se taj broj smanjio. Prema do tada uočenoj cikličnosti naizmeničnog uvećanja i smanjenja broja opalih varoa po godinama očekivali smo da će u 2003.godini ponovo doći do skoka zaraženosti varoom. Na naše veliko iznenađenje to se nije desilo. Čak suprotno, prosečan broj parazita opalih na ulošcima ispod mrežastih podnjača drastično se smanjio na 39,5 po pčelinjem društvu. Nije bilo jasno zbog čega se to desilo. Pretpostavljamo da je neki faktor, ili više faktora uticalo na intenzitet razmnožavanja varoe u toku ekspanzije legla. Ovo se može dovesti u vezu i sa našim od ranije poznatim zapažanjem pojave neplodnih ženki u 1989. godini. Da li je to bio slučaj i ove sezone ili je u pitanju bilo nešto drugo ne možemo reći. U 2004. godini umesto da se zadrži tako nizak ili nešto viši nivo zaraženosti došlo je do dramatičnog povećanja broja opalih varoa, sa prosekom od 1297,3 varoa po pčelinjem društvu. U 2005. se ponavlja pad zaraženosti slično onome iz prethodnog perioda, ali ipak u nešto većoj meri nego ranije. Naredne, 2006. godine ponovo dolazi do velike infestacije, druge po količini opalih parazita, odmah posle 1999. U toku 2007. i 2008. godine imamo postepeno smanjenje zaraženosti, bez naizmeničnog povećanja i smanjenja broja opalih varoa.
Od 2009. do 2015. godine nastaje period od sedam godina veoma niske zaraženosti. U ovom periodu najviši prosek opalih varoa je u 2010. godini, i to 247,6 po pčelinjem društvu. Interesantno je se i u ovih sedam godina javlja naizmenično smanjivanje i povećanje zaraženosti, ali uz minimalne razlike i na veoma niskom nivou. Apsolutni minimum zaraženosti varoom u poslednjih šesnaest godina je u 2012. godini, u proseku 23,2 varoe za 97 pčelinjih društava. U narednoj, 2013. godini došlo je do povećanja na 125,4 oborenih parazita. U 2014. godini je došlo do blagog povećanja broja oborenih varooa, da bi u 2015. godini ponovo došlo do opadanja broja oborenih varooa. U 2016 je došlo do porasta broja oborenih varooa, u proseku 505,16 varoa, smatramo da je na to uticala blaga zima i to što je mnogo varoe pokupljeno na suncokretovoj paši. U 2017. godini je ponovo došlo do opadanja broja varooa, u proseku je izbrojano 101,91 varoa, a na to je verovatno pored selekcije uticalo i sušno leto. U 2018 je došlo do rasta broja varooe, u proseku je izbrojano 545,33 varooe. Umereno toplo i vlažno leto je bilo idealno za razvoj varoe, pered toga velika količina varoe je pokupljena na lipovoj i suncokretovoj paši. To se vidi i iz činjenice da je na odgajivačkom pčelinjaku koji nije seljen prebrojano samo 64,7 varooa u proseku po košnici. U 2019 je ponovo došlo do značajnog pada zaraženosti.
Iako su prethodne godine, tj. U jesen 2017. godine oba pčelinjaka tretirana na isti način, na ovom grafiku se vidi drastična razlika u stepenu zaraženosti varoom. To je posledica selidbe selekcionog pčelinjaka, prvo na lipovu, a zatim in a suncokretovu pašu. Na oba pčelinjaka je primetna velika razlika u stepenu zaraženosti između pjedinačnih društava. Iz ovog grafika se može izvući nekoliko zaključaka. Najvažniji je taj da broj varoa u društvu zavisi od genetike, efikasnosti prethodnog tretmana, vremena koje je proteklo od prethodnog tretmana i stepena zaraženosti pčelinjih društava u okolini. Tu naravno ne mislimo na neposrednu okolinu, već na površinu koju obilaze pčele izletnice pri sakupljačkim letovima.
Iz ovog grafika mi vidimo da je veliki broj društava iz nama nepoznatih društava koja su okruživala naš selekcioni pčelinjak na lipovoj i/ili suncokretovoj paši bio izuzatno jako zaražen varoom. Kao uzrok varijacija u broju varoa između košnica smo razmatrali i mogućnost naleta na košnice. Pošto smo imali fotografije sa paše na kojima smo videli raspored društava sa brojevima košnica utvrdili smo da to nije slučaj. Tako da su npr. društva sa najvećom zaraženošću bile postavljena u sredini redova gde nisu mogle biti izložene naletu. Sa obzirom na to da se na pčelinjacima Apicentra obavlja dvogodišnja selekcija utvrdili smo da su neke matice čija su društva bila sklonija većoj zaraženosti u prvoj godini, to ponovile i u drugoj. Dok su neka društva čije su matice imale malo varooe to ponovile i u uslovima kada su bile izložene ogromnom broju varoa u okolini. Da li je to posledica toga da su pčele iz otpornijih društava manje privlačna varoi, pa se varoa manje kači na te pčele, ili toga što takva otpornija društva posle ulaska zaraženih pčela u društvo na neki način eliminišu ili spreče uspešno razmnožavanje te varoe ne znamo. Verovatno su zastupljeni i jedan i drugi scenario. U svakom slučaju nama, zbog odabira što otpornijih društava na varoou, ovakvo povećanje zaraženosti na paši odgovara. Selekcija na otpornost prema varoi je mnogo efikasnija kada matice biramo na osnovu razlika u zaraženosti koja se meri u desetinama i stotinama varoa, nego kada bi to radili na malim razlikama od samo 2-3 varoe. Takav slučaj bi bio na odgajivačkom pčelinjaku gde 27 društava ima od 0-10 varoa, 12 društava od 10-25 varoa, 21 društvo od 25 do 100 varoa, a samo 20 društava preko 100 varoa od kojih samo četri društva imaju preko 200 varoa. Pretpostavljamo da bi ova društva sa 200 i više varoa, da su nošena na pašu imala preko 1500 varoa slično kao i najzaraženija društva na selekcionom pčelinjaku. Možemo da kažemo i da bi zaraženost na selekcionom pčelinjaku bila mnogo manja da nije seljen na lipovu i suncokretovu pašu.
Grafik 2. Razlika u zaraženosti između odgajivačkog i selekcionog pčelinjaka 2018 godine.
Od ukupno 101 društva na selekcionom pčelinjaku šest društava je imalo između 1810 i 4752 varoe. Mi to ne radimo zbog selekcije, ali društvima koja su najpodložnija varoi treba promeniti maticu jer će i u narednim godinama služiti kao izvor zaraze.
Na osnovu svega izloženog može se zaključiti, bar za sada, da je dugogodišnja kontrola zaraženosti varoom i uzimanje u obzir ovog faktora prilikom odabiranja matica-majki u okviru selekcije pčela na mednu produktivnost i reprodukcije matica dovelo do stabilizacije odnosa između medonosne pčele kao domaćina i varoe kao parazita. Ovo pčelarima koji koriste matice “Apicentra” omogućuje pčelarenje i suzbijanje varoe uz minimalnu intervenciju u jesen odgovarajućim sredstvima.
Naravno, mi ne znamo da li je ovo postignuće uglavnom rezultat selekcije ili i uticaja nekih drugih faktora. Sličnih dugogodišnjih praćenja zaraženosti drugih genetskih populacija kod nas nije bilo. Pošto je ovaj članak namenjen pčelarima on nema strukturu koja se zahteva pri publikovanju u časopisima strogo naučnog karaktera.
Tabela 1. Prezimljavanje pčelinjih društava sa selekcionim maticama dvadeset i devete skupine selekcionih generacija u drugoj godini performans testiranja
Linija selekcije |
Matica zazimljeno u 2012/’13 |
Matica uginulo u zimu’12/’13 |
Matica tiho zamenjeno u 2013. god. |
Matica dato u reprodukciju u 2013. god. |
Matica testirano na produktivnost u 2013. god. (2. god testiranja) |
40-56-22-52-47-56-46-8-1-37-63-42-2-69 |
11 |
0 |
1 |
1 |
11 |
40-56-22-52-62-47-24-23-26-70-39-41-11-23-45-68-43-11 |
10 |
1 |
1 |
1 |
9 |
P-26-28-36-41-64-32-56-14-49-29-2-30-29 |
11 |
1 |
2 |
1 |
10 |
W-7-37-34-10-50-72-11-32-70-40-9-27-29-66-41 |
6 |
2 |
1 |
1 |
4 |
Ukupno |
38 |
4 |
5 |
4 |
34 |
Tabela 2. Prezimljavanje pčelinjih društava sa selekcionim maticama tridesete skupine selekcionih generacija u prvoj godini performans testiranja
Linija selekcije |
Matica zazimljeno u 2012/’13 |
Matica uginulo u zimu ‘12/’13 |
Matica tiho zamenjeno u 2013. god. |
Matica dato u reprodukciju u 2013. god. |
Matica testirano na produktivnost u 2013. god. (1. god testiranja) |
W-7-37-34-13-7-5-30-39-53-27-29-66-21-63 |
12 |
2 |
0 |
0 |
10 |
40-56-22-52-62-48-24-23-26-70-41-2-27-70-48-28-70-5 |
12 |
0 |
1 |
0 |
12 |
V-16-35-10-23-39-17-2-62-49-27 |
11 |
0 |
0 |
0 |
11 |
10-16-76-26-22-66-18-4-43-12-4-43-48 |
10 |
0 |
0 |
0 |
10 |
Ukupno |
45 |
2 |
1 |
0 |
43 |
Red. Br. |
Linija selekcije |
Prosek unosa meda linije za tri dana (kg) |
Srednja vrednost (kg) |
Odabrane majke |
Unos majke za tri dana (kg) |
Srednja vrednost majke |
Primedba |
|||
I god. |
II god. |
X (3+4) |
Br. koš. |
Br.matice |
2012. |
2013. |
X (8+9) |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
1 |
40-56-22-52-47-56-46-8-1-37-63-42-2-69-11 |
7,3 |
7,6 |
7,5 |
60 |
W-11 |
10,0 |
13,6 |
11,8 |
|
2 |
40-56-22-52-62-47-24-23-26-70-39-41-11-23-45-68-43-11 |
6,0 |
7,4 |
6,7 |
14 |
W-31 |
5,4 |
10,7 |
8,0 |
|
3 |
P-26-28-36-41-64-32-56-14-49-29-2-30-29 |
5,4 |
8,6 |
7,0 |
47 |
W-49 |
7,2 |
10,1 |
8,6 |
|
4 |
W-7-37-34-10-50-72-11-32-70-40-9-27-29-66-41 |
4,9 |
7,8 |
6,3 |
75 |
W-72 |
10,4 |
9,1 |
9,7 |
Tabela 8. Izvod podataka o jesenjem kontrolnom pregledu pčelinjih društava četiri linije 30.skupine selekcionih generacija, selekcije na mednu produktivnost, tolerantnost na krečno leglo i varou sa srednjom vrednošću, varijansom i standardnom devijacijom.Prva godina testiranja 2013. a druga 2014.godina
Redni broj |
Linija selekcije |
Košnica broj |
Matica broj |
n | Pčela u 1/10 | Legla u 1/10 | Meda u 1/10 | Polena u 1/10 | Kval. legla (1-3) |
Temperam. (1-4) |
Krečno leglo | Primedba | |
S | P | ||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
1 | W-7- | 143 | Y-41 | 10 | 8.1 | 3.6 | 11.9 | 0.4 | 3.0 | 4.0 | |||
37-34- | 26 | Y-42 | 12.2 | 4.5 | 14.4 | 0.9 | 3.0 | 4.0 | |||||
13-7- | 8 | Y-43 | 12.3 | 4.5 | 11.0 | 1.1 | 3.0 | 4.0 | |||||
5-30- | 17 | Y-46 | 11.9 | 3.3 | 8.8 | 1.4 | 3.0 | 4.0 | |||||
39-53- | 4 | Y-49 | 17.0 | 3.6 | 13.2 | 1.3 | 3.0 | 4.0 | |||||
27-29- | 69 | Y-54 | 11.1 | 4.2 | 11.2 | 0.6 | 3.0 | 4.0 | |||||
66-21- | 64 | Y-55 | 13.0 | 4.3 | 13.0 | 1.4 | 3.0 | 4.0 | |||||
63 | 74 | Y-56 | 7.9 | 2.8 | 10.5 | 1.1 | 3.0 | 3.0 | |||||
79 | Y-57 | 10.9 | 4.8 | 13.3 | 0.0 | 3.0 | 4.0 | ||||||
1 | Y-58 | 12.5 | 5.5 | 11.9 | 0.8 | 3.0 | 3.0 | ||||||
S | 116.9 | 41.1 | 119.2 | 9.0 | 30.0 | 38.0 | |||||||
Xsr | 11.7 | 4.1 | 11.9 | 0.9 | 3.0 | 3.8 | |||||||
Var | 6.6 | 0.6 | 2.7 | 0.2 | 0.0 | 0.2 | |||||||
St.dev | 2.6 | 0.8 | 1.6 | 0.5 | 0.0 | 0.4 |
Redni broj |
Linija selekcije |
Košnica broj |
Matica broj |
n | Pčela u 1/10 | Legla u 1/10 | Meda u 1/10 | Polena u 1/10 | Kval. legla(1-3) | Temperam.(1-4) | Krečno leglo | Primedba | |
S | P | ||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
2 | 40-56- | 15 | Y-21 | 11 | 11.4 | 3.9 | 10.4 | 0.6 | 3.0 | 4.0 | |||
22-52- | 9 | Y-23 | 10.3 | 4.2 | 9.8 | 0.7 | 3.0 | 4.0 | |||||
62-48- | 114 | Y-24 | 11.2 | 3.2 | 9.6 | 0.9 | 3.0 | 4.0 | |||||
24-23- | 62 | Y-25 | 10.5 | 3.7 | 14.1 | 0.7 | 3.0 | 4.0 | |||||
26-70- | 36 | Y-26 | 11.9 | 3.1 | 12.1 | 1.1 | 3.0 | 4.0 | |||||
41-2- | 65 | Y-27 | 4.3 | 1.6 | 8.1 | 0.5 | 3.0 | 4.0 | |||||
27-70- | 54 | Y-28 | 5.4 | 2.6 | 8.7 | 0.4 | 3.0 | 4.0 | |||||
48-28- | 68 | Y-29 | 9.6 | 4.4 | 12.2 | 0.9 | 3.0 | 3.0 | |||||
70-5 | 16 | Y-30 | 11.1 | 4.2 | 11.5 | 0.4 | 3.0 | 4.0 | |||||
42 | Y-312 | 10.5 | 4.1 | 9.0 | 0.7 | 3.0 | 4.0 | ||||||
5 | Y-32 | 9.6 | 3.7 | 8.8 | 1.0 | 3.0 | 4.0 | ||||||
S | 105.8 | 38.7 | 114.3 | 7.9 | 33.0 | 43.0 | |||||||
Xsr | 9.6 | 3.5 | 10.4 | 0.7 | 3.0 | 3.9 | |||||||
Var | 6.1 | 0.7 | 3.5 | 0.1 | 0.0 | 0.1 | |||||||
St.dev | 2.5 | 0.8 | 1.9 | 0.2 | 0.0 | 0.3 |
Redni broj |
Linija selekcije |
Košnica broj |
Matica broj |
n | Pčela u 1/10 | Legla u 1/10 | Meda u 1/10 | Polena u 1/10 | Kval. legla(1-3) | Temperam. (1-4) |
Krečno leglo | Primedba | |
S | P | ||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
3 | V-16- | 76 | Y-61 | 11 | 9.6 | 3.6 | 8.5 | 1.2 | 3.0 | 4.0 | |||
35-10- | 77 | Y-62 | 13.2 | 4.1 | 12.2 | 1.0 | 3.0 | 4.0 | |||||
23-39- | 84 | Y-63 | 11.9 | 5.3 | 11.4 | 0.7 | 3.0 | 4.0 | |||||
17-2-62- | 78 | Y-64 | 13.3 | 4.8 | 8.7 | 1.0 | 3.0 | 4.0 | 2 | ||||
49-27 | 93 | Y-65 | 12.1 | 4.9 | 12.1 | 1.3 | 3.0 | 4.0 | |||||
82 | Y-66 | 10.8 | 3.0 | 11.4 | 0.7 | 3.0 | 4.0 | ||||||
85 | Y-67 | 11.7 | 4.1 | 11.0 | 1.2 | 3.0 | 4.0 | ||||||
88 | Y-68 | 11.3 | 3.9 | 12.2 | 0.8 | 3.0 | 4.0 | ||||||
39 | Y-69 | 13.5 | 4.2 | 12.5 | 1.0 | 3.0 | 4.0 | ||||||
71 | Y-70 | 9.2 | 4.0 | 10.2 | 0.6 | 3.0 | 4.0 | ||||||
53 | Y-71 | 9.3 | 3.8 | 7.8 | 1.3 | 3.0 | 4.0 | ||||||
S | 125.9 | 45.7 | 118.0 | 10.8 | 33.0 | 44.0 | |||||||
Xsr | 11.4 | 4.2 | 10.7 | 1.0 | 3.0 | 4.0 | |||||||
Var | 2.5 | 0.4 | 2.8 | 0.1 | 0.0 | 0.0 | |||||||
St.dev | 1.6 | 0.6 | 1.7 | 0.3 | 0.0 | 0.0 |
Redni broj |
Linija selekcije |
Košnica broj |
Matica broj |
n | Pčela u 1/10 | Legla u 1/10 | Meda u 1/10 | Polena u 1/10 | Kval. legla(1-3) | Temperam. (1-4) |
Krečno leglo | Primedba | |
S | P | ||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
4 | 10-16- | 6 | Y-1 | 10 | 10.8 | 4.8 | 11.1 | 1.6 | 3.0 | 4.0 | |||
76-26- | 24 | Y-3 | 15.4 | 3.9 | 13.7 | 1.1 | 3.0 | 4.0 | |||||
22-66- | 94 | Y-4 | 12.5 | 4.8 | 11.7 | 1.8 | 3.0 | 4.0 | |||||
18-4- | 11 | Y-6 | 5.3 | 3.3 | 8.6 | 0.7 | 3.0 | 4.0 | |||||
43-12- | 21 | Y-8 | 12.3 | 4.5 | 11.0 | 1.1 | 3.0 | 4.0 | |||||
4-43- | 55 | Y-9 | 12.1 | 5.5 | 13.1 | 0.1 | 3.0 | 4.0 | |||||
48 | 83 | Y-10 | 11.3 | 4.6 | 10.3 | 0.9 | 3.0 | 4.0 | |||||
41 | Y-11 | 10.8 | 4.0 | 13.0 | 0.8 | 3.0 | 4.0 | ||||||
22 | Y-12 | 10.5 | 4.2 | 10.8 | 0.9 | 3.0 | 4.0 | ||||||
34 | Y-13 | 11.7 | 3.2 | 12.6 | 1.5 | 3.0 | 4.0 | ||||||
S | 112.7 | 42.8 | 115.9 | 10.5 | 30.0 | 40.0 | |||||||
Xsr | 11.3 | 4.3 | 11.6 | 1.1 | 3.0 | 4.0 | |||||||
Var | 6.4 | 0.5 | 2.4 | 0.2 | 0.0 | 0.0 | |||||||
St.dev | 2.5 | 0.7 | 1.5 | 0.5 | 0.0 | 0.0 |
Knjigu Možete kupiti u kancelariji Apicentra, Vojvode Stepe 57, Beograd ili je poručiti poštom na telefon 011 397 45 40 ,065 2546 798.
Naslov: Pčelarstvo
Autor: Prof. dr Jovan Kulinčević
Izdavač: Partenon
Mesto: Beograd
Godina: 2020.
Knjiga Pčelarstvo namenjena je širokom krugu čitalaca – od početnika preko iskusnih pčelara pa do studenata i stručnjaka iz oblasti pčelarstva. Za razliku od prethodna tri izdanja, ovo je prošireno novim sadržajima i saznanjima iz pčelarske prakse i nauke. Savremeno pčelarstvo predstavlja integralni deo poljoprivrede i neposredno utiče na prinose u toj važnoj grani putem ukrštenog oprašivanja različitih biljaka. Proizvodnja zdrave hrane od koje zavisi opstanak ljudi na Zemlji usko je povezana sa direktnim proizvodima pčelarske privrede kao što su med i drugi pčelinji proizvodi.
Da bi se neko bavio pčelarstvom, neophodno mu je da raspolaže što potpunijim znanjem, jer su uslovi za gajenje medonosnih pčela sve teži zbog sve većih promena u životnoj sredini koje su u velikoj meri negativne po tog, za čoveka, najkorisnijeg insekta. Radi bolje preglednosti, knjiga je podeljena na poglavlja, i to: uvod, biologija medonosne pčele, tehnologija pčelarenja, košnice, oprema i pčelinjaci, kratak pregled radova na pčelinjaku po mesecima, organizacija proizvodnje meda na većim pčelinjacima, selekcija pčela i proizvodnja matica, pčelinji proizvodi, pčelinja paša, pčele i životna sredina i pčelinje bolesti, terapija sa preventivom. Pored navedenih poglavlja, poseban dodatak o prestrukturiranju pčelarstva daje neke ideje u vezi sa daljim razvojem pčelarstva u nas. Jedan broj prikazanih novih recepata na bazi pčelinjih proizvoda uključen je u dodatak o kozmetici.
U uvodu se daje osvrt na značaj pčelarstva kao privredne delatnosti i na mogućnosti bavljenja pčelarstvom različitih kategorija stanovništva. Kratak pregled istorijata pčelarstva omogućava čitaocu da se upozna sa najznačajnijim momentima u razvoju saznanja o pčelama i primeni naučnih rezultata u ovoj delatnosti.
U poglavlju o biologiji medonosnih pčela ukazano je na mesto medonosne pčele u životinjskom svetu, kao i na današnju rasprostranjenost najvažnijih ekonomskih rasa medonosne pčele.
U izlaganju o genetičkim razlikama u ponašanju i podeli rada u košnici i van košnice pokušalo se da sva ta razmatranja budu što konciznija, ali dovoljno jasna i razumljiva za prosečnog čitaoca.
Posebna pažnja poklonjena je tehnologiji pčelarenja, u koju su uključene sve najvažnije operacije koje se obavljaju na pčelinjacima, kako u praktičnim zahvatima početnika, tako i već iskusnih pčelara.
U poglavlju koje se odnosi na košnice, opremu i pčelinjake opisana su najzastupljenije vrste košnica u nas i ukazano je na nedostatak standarda, što uzrokuje šarolikost u opremi, a to neminovno dovodi do smanjenja ekonomičnosti pčelarenja.
Kratak pregled radova na pčelinjaku po mesecima namenjen je pčelarima početnicima i onima koji nisu spremni ili nemaju vremena za čitanje detaljnijih izlaganja. Onim pčelarima koji rade sa većim brojem pčelinjih društava namenjeno je poglavlje o organizaciji proizvodnje meda na većim pčelinjacima. Poseban naglasak dat je pripremi pčelinjih društava za iskorišćavanje glavne paše i obezbeđenje prostora za smeštaj i preradu nektara u nastavcima košnice.
S obzirom na važnost selekcije i proizvodnje matica za pčelarstvo, ukazano je na značaj i mogućnosti unapređenja te delatnosti putem povećanja produktivnosti zasnovane na promenama genetskih karakteristika medonosnih pčela. Opisana je jedna od najčešće primenjivanih metoda proizvodnje matica koja se u programu rada ,,Apicentra“ DOO Beograd koristi već duže vremena.
Posebno je ukazano na mogućnosti i dostignuća u selekciji pčela na otpornost prema različitim vrstama bolesti medonosnih pčela, u čemu veliku ulogu ima njihovo ponašanje. To se osobito odnosi na sklonost odraslih pčela da iz saća i košnice brzo uklanjaju ostatke uginulog legla kao izvora zaraze.
Pčelari treba da budu osposobljeni ne samo da proizvedu što veće količine pčelinjih proizvoda već i da se upoznaju sa njihovom vrednošću kao prirodnih proizvoda i očuvanju te vrednosti.
I pored ograničenog prostora, pokušano je da se o pčelinjoj paši daju najosnovnije informacije kako u pogledu vrsta biljaka, tako i o iskorišćavanju njihovih potencijala lučenja nektara u različitim uslovima.
Pošto su pčele neodvojive od naše životne sredine, posebna pažnja posvećena je različitim aspektima tog problema. U prvom redu to se odnosi na ulogu pčela u ukrštenom oprašivanju voćaka i drugih poljoprivrednih kultura kao i spontanog bilja u životnoj sredini. Data su osnovna uputstva vezana za sam raspored i lociranje pčelinjih društava na plantažama, kao i za zaštitu pčela od trovanja hemijskim sredstvima koja se koriste u poljoprivredi.
Na stavovima koji se zasnivaju na najnovijim istraživanjima ukazano je na mogućnosti korišćenja medonosnih pčela kao indikatora zagađenosti životne sredine. Isto to se odnosi na mogućnost utvrđivanja prisustva nekih minerala u zemljištu preko analiza polena sakupljenog od strane pčela u određenom području. Jedno od najvažnijih poglavlja, koje zauzima i najviše prostora u ovoj knjizi, tretira problem pčelinjih bolesti, parazita i neprijatelja pčela. Izuzetan značaj je poklonjen pčelinjem krpelju (grinji) Varroa destructor (Varroa jacobsoni). U prvom redu to se odnosi na suzbijanje tog parazita i njegovu ulogu kao vektora virusnih, a moguće i drugih pčelinjih bolesti.
Isto tako izložena je dijagnostika, terapija i preventiva najglavnijih bakterijalnih, gljivičnih, virusnih i drugih pčelinjih bolesti.
Prestrukturiranju savremenog pčelarstva kao i viziji njegove budućnosti poklonjena je dužna pažnja jer, kao i u drugim poljoprivrednim delatnostima, nužne su promene kojima će se omogućiti rentabilnije pčelarenje.
Imajući u vidu, između ostalog, interesovanje lepšeg pola za kućnu proizvodnju nekih vrsta kozmetike, dat je veći broj kozmetičkih recepata u kojima su zastupljeni med, pčelinji vosak i polen. Na taj način se omogućuje širenje upotrebe prirodnih pčelinjih proizvoda. Knjiga je ilustrovana većim brojem crno-belih fotografija. Na kraju data je osnovna literatura kojom se autor služio prilikom pisanja knjige. Pored navedenih naslova korišćeno je mnogo naučnih članaka iz stranih časopisa, ali samo jedan deo je uključen u prikazanoj literaturi.
U Beogradu
Autor
Prof. dr Jovan Kulinčević
SADRŽAJ
PREDGOVOR
UVOD
PČELARSTVO U PROŠLOSTI
I BIOLOGIJA MEDONOSNIH PČELA
MESTO PČELA U ŽIVOTINJSKOM SVETU
DANAŠNJA RASPROSTRANJENOST ZAPADNE MEDONOSNE PČELE
RASE MEDONOSNIH PČELA
SASTAV PČELINJEG DRUŠTVA
Matica
Trutovi
Pčele radilice
Pčelinje gnezdo
RAZVOJNI STADIJUMI
DUŽINA ŽIVOTA MEDONOSNIH PČELA
PONAŠANJE MEDONOSNIH PČELA
Genetička struktura pčelinjeg društva
GENETIČKE RAZLIKE U PONAŠANJU MEDONOSNIH PČELA
PODELA RADA U PČELINJEM DRUŠTVU
DRESIRANJE PČELA
ODRŽAVANJE TOPLOTE
TRANSMISIJA HRANE
ORIJENTISANJE
HIGIJENSKO PONAŠANJE PČELA
ULOGA FEROMONA U PČELINJEM DRUŠTVU
ODBRAMBENE AKTIVNOSTI PČELINJEG DRUŠTVA
II TEHNOLOGIJA PČELARENJA
KAKO ZAPOČETI SA PČELARENJEM?
KAKO VRŠITI PREGLED PČELINJIH DRUŠTAVA?
ISHRANA ODRASLIH PČELA MEDOM
ULOGA POLENA I BELANČEVINA
ŠEĆERNI SIRUPI I POGAČE
ZAMENE I DODACI POLENA
KAKO SPREČITI GRABEŽ?
PRERADA NEKTARA I POLENA U HRANU ZA PČELE
SAKUPLJANJE NEKTARA I POLENA
VODA I MINERALI U ŽIVOTU MEDONOSNE PČELE
KAKO PRONAĆI MATICU U KOŠNICI?
KAKO OCENITI VREDNOST MATICE?
KAKO DODATI MATICU?
III KOŠNICE, OPREMA I PČELINJACI
IZBOR KOŠNICE I PITANJE STANDARDA
LANGSTROT-RUTOVA KOŠNICA
DADAN-BLATOVA KOŠNICA
ALBERTI-ŽNIDERŠIČEVA KOŠNICA
POLOŠKA
POMOČNE KOŠNICE I NUKLEUSI
PČELARSKI ALAT I OPREMA
SATNE OSNOVE U MODERNOM PČELARSTVU
IZBOR MESTA ZA PČELINJAK
RASPORED KOŠNICA NA PČELINJAKU
POSTOLJE ZA KOŠNICE
VELIČINA PČELINJAKA
PREMEŠTANJE KOŠNICA NA KRAĆA I DUŽA RASTOJANJA
PČELINJACI NA VOZILIMA
PČELARSKE GRAĐEVINE
IV KRATAK PREGLED RADOVA NA PČELINJAKU PO MESECIMA
Januar
Februar
Mart
April
Maj
Jun
Jul
Avgust
Septembar
Oktobar
Novembar
Decembar
V ORGANIZACIJA PROIZVODNJE MEDA NA VEĆIM PČELINJACIMA
VEŠTAČKO ROJENJE PČELINJIH DRUŠTAVA
PREDNOSTI VEŠTAČKOG ROJENJA
NAČINI VEŠTAČKOG ROJENJA
METODI VEŠTAČKOG ROJENJA
VEŠTAČKO ROJENJE STRESANJEM PČELA
NEGA I DOGRADNJA VEŠTAČKIH ROJEVA
TRŽIŠTE ROJEVA U NAS
VISOKA PROIZVODNJA MEDA
PREZIMLJAVANJE VISOKOPRODUKTIVNIH DRUŠTAVA
RANO PROLEĆE NA PČELINJAKU
PRETPAŠNI PERIOD
PROLEĆNO IŠČEZAVANJE PČELA
VRHUNAC RAZVOJA PČELINJEG DRUŠTVA
PAŠNI PERIOD
DODAVANJE NASTAVAKA
VAĐENJE MEDA IZ KOŠNICA
BRIGA O PČELAMA KRAJEM LETA I U JESEN
VI SELEKCIJA PČELA I PROIZVODNJA MATICA
MATICE KOJE DAJU MATERIJAL ZA PRESAĐIVANJE
POČECI MATIČNJAKA
PRESAĐIVANJE LARVICA
ZAPOČINJANJE MATIČNJAKA
ZAVRŠAVANJE MATIČNJAKA
PRIRODNO SPARIVANJE MATICA
USMERENA SELEKCIJA MEDONOSNIH PČELA
KONTROLISANO SPARIVANJE MATICA
PRIRODNO ROJENJE MEDONOSNIH PČELA
HVATANJE I SMEŠTAJ ROJA
KAKO ROJ ODLUČUJE GDE ĆE SE SMESTITI?
PREVENTIVA I SPREČAVANJE ROJENJA
MATIČNA EVIDENCIJA I ODGAJIVAČKO-SELEKCIJSKI RAD U PČELARSTVU
Tipovi odgajivačkih programa
Usmerena selekcija
Odgajivanje matica i selekcija pčela u svetu
TEHNOLOGIJA ODGAJIVANJA MATICA
Dobijanje larvi
Pripreme za presađivanje
Presađivanje larvi
Izgradnja matičnjaka
Sparivanje mladih matica
Obeležavanje i identifikacija
Kartoni za selekciju i sparivanje
Ocena eksterijera matice i pčela
Ocena kvaliteta legla
Ocena temperamenta
Vreme i način testiranja na mednu produktivnost
Ocena tolerantnosti prema krečnom leglu i varoi
Ocena sposobnosti prezimljavanja pčelinjih društava
Vrsta selekcije medonosnih pčela na pčelinjaku ,,Apicentra“
REPRODUKCIJA MATICA ZA PČELARE
VII PČELINJI PROIZVODI
KAKO NASTAJE MED
DOBIJANJE MEDA IZ KOŠNICE
VRSTE MEDA PREMA POREKLU
FIZIČKA SVOJSTVA MEDA
HEMIJSKI SASTAV MEDA
KRISTALIZACIJA I FALSIFIKOVANJE MEDA
FERMENTACIJA MEDA
KVALITET MEDA U PRODAJI
PREDNOSTI I ZAŠTITA DOMAĆEG MEDA
MED KAO PRIRODNA HRANA
UPOTREBA MEDA RADI SUZBIJANJA RAZNIH OBOLJENJA
KAKO SE UPOTREBLJAVA MED
PROIZVODNJA I TRŽIŠTE MEDA
SVETSKA PROIZVODNJA I TRŽIŠTE MEDA
SEČEN MED U SAĆU
PROIZVODNJA FINO KRISTALISANOG MEDA ILI MEDNOG KREMA
POLEN
Sastav i osobine
Proizvodnjapolena
Čuvanje polena
Potencijalne vrednosti polena
PČELINJI VOSAK
Hemijske i fizičke osobine
Proizvodnja i prerada voska
Upotreba pčelinjeg voska
Priprema pčelinjeg voska za izložbe
MATIČIN MLEČ
Hemijski sastav i osobine
Proizvodnja i čuvanje
PROPOLIS
Hemijski sastav i fizičke osobine
Proizvodnja propolisa
Upotreba propolisa
PČELINJI OTROV
Hemijski sastav i osobine
Proizvodnja i prerada
Upotreba i potencijalne mogućnosti korišćenja
ORGANSKA PROIZVODNJA U PČELARSTVU
Uredba EU i naši propisi
Kompleksan regionalni pristup
Nema mešovitog pčelarenja
Lokacija paše, voda – 3 km, 1.000 m
Formiranje organskog pčelinjaka
Prelazni period i biovosak
Košnice i oprema
Rojevi iz organske proizvodnje
Sečenje krila i obeležavanje matica
Zimnica – med 90%
SUZBIJANJE BOLESTI, PARAZITA I ŠTETOČINA
Nema primene antibiotika
Uklanjanje trutovskog legla
Kiseline i eterična ulja za varou
Pčele tolerantne na bolesti i parazite
Čuvanje rezervnog saća
Dezinfekcija košnica i opreme
Izolacija obolelih društava
PČELINJI PROIZVODI
Nema primene repelenata za dobijanje meda
Skidanje mednih nastavaka uneti u registar
Terapeutska svojstva meda
KONTROLA
Edukacija pčelara
Vođenje detaljnih podataka
Udruživanje organskih pčelara
Sertifikacija
Nerealna očekivanja
KONVENCIONALNO PČELARENJE
Maksimalna proizvodnja
Intenzivna prihrana šećerom
Satne osnove, drugi voskovi i rezidue
Dosta plastike u opremi
Seoba pčelinjih društava na industrijske kulture
Trovanje pesticidima
Suzbijanje parazita i štetočina pčela
Antibiotici
Rezistencija na piretroide
PČELINJI PROIZVODI
Dobijanje meda iz plodišnih okvira
Zagađivanje voska, meda i dr.
Dekristalizacija zagrevanjem
Netačno deklarisanje
Falsifikovanje
Nije sve cmo
VIII PČELINJA PAŠA
KOLIKO DALEKO PČELE LETE NA PAŠU?
SPOLJNI FAKTORI I LUČENJE NEKTARA
UNUTRAŠNJI FAKTORI KOJI UTIČU NA LUČENJE NEKTARA
PROCENA PRINOSA NEKTARA ILI MEDA KOD NEKIH BILJNIH VRSTA
BILJKE PROLEĆNOG RAZVOJA
BILJKE GLAVNE PAŠE
GAJENE BILJKE KAO IZVOR PČELINJE PAŠE
BILJKE PRIMORSKOG POJASA I KRŠA
ŠUMSKA PAŠA
KAKO POBOLJŠATI PČELINJU PAŠU
IX PČELE I ŽIVOTNA SREDINA
MEĐUZAVISNOST PČELA I BILJAKA
ISTORIJAT OPRAŠIVANJA PČELAMA
VRSTE OPRAŠIVANJA
MASOVNOST OPRAŠIVANJA
OPRAŠIVANJE DRVENASTIH VOĆAKA POMOĆU MEDONOSNIH PČELA
PONAŠANJE PČELA PRI SAKUPLJANJU NEKTARA I POLENA
GRAĐA CVETA I PČELA
NEKI PRAKTIČNI ASPEKTI OPRAŠIVANJA
RASPORED I LOCIRANJE PČELINJIH DRUŠTAVA NA PLANTAŽAMA
SARADNJA VOĆARA SA PČELARIMA
OPRAŠIVANJE JAGODASTIH VOĆAKA POMOĆU MEDONOSNIH PČELA
OPRAŠIVANJE ULJANO-INDUSTRIJSKIH BILJAKA
SUNCOKRET
ULJANA REPICA
PČELE I PROIZVODNJA SEMENA RAZLIČITIH POLJOPRIVREDNIH KULTURA
PČELE I GENETSKI MODIFIKOVANE BILJKE
KORIŠĆENJE PČELA U KONTROLI ZAGAĐIVANJA VAZDUHA
STRES I PČELINJE DRUŠTVO
UZROCI IZBACIVANJA LEGLA IZ KOŠNICE
ZAŠTITA MEDONOSNIH PČELA OD TROVANJA
SIMPTOMI TROVANJA PESTICIDIMA
INTEGRALNA ZAŠTITA BILJAKA I PČELA
TROVANJE INDUSTRIJSKIM GASOVIMA
KAKO SMANJITI OPASNOST OD TROVANJA?
SANIRANJE PČELINJAKA POSLE TROVANJA
MOŽE LI MED DA BUDE ZATROVAN?
X PČELINJE BOLESTI, TERAPIJA I PREVENTIVA
BAKTERIJALNE BOLESTI
AMERIČKA TRULEŽ LEGLA
Raširenost američke truleži
Otkrivanje bolesti
Holstov test za otkrivanje truleži
Otkrivanje američke truleži bez otvaranja košnice
Putevi prenošenja zaraze
Kako dolazi do zaraze larvi?
Otpornost i osetljivost pčelinjih društava na američku trulež legla
Suzbijanje američke truleži u Srbiji
EVROPSKA TRULEŽ LEGLA
Kako prepoznati evropsku trulež legla?
Suzbijanje evropske truleži
Preventiva
NOZEMOZA (NOSEMA)
Raširenost nozemoze
Nova vrsta nozemoze – Apis ceranae
Biologija Nosema apis
Simptomi i dijagnoza
Suzbijanje i preventiva nozemoze
KLASIČNA GLJIVIČNA OBOLJENJA
KREČNO LEGLO
Zaražavanje pčelinjeg legla gljivicama krečnog legla
Suzbijanje krečnog legla
Mogućnost selekcije pčela na otpornost prema krečnom leglu
KAMENO LEGLO
Zaražavanje i širenje bolesti
Lečenje oboljenja kamenog legla
PREVENTIVA GLJIVIČNIH OBOLJENJA
VIRUS I PČELA
Značaj virusa za pčelarsku praksu
Hronična paraliza pčela
Satelitski virus hronične paralize pčela
Akutna paraliza pčela
VIRUS DEFORMISANIH KRILA
VIRUS OBLAČASTIH KRILA
KAŠMIRSKI PČELINJI VIRUS
SPORI PARALITIČNI VIRUS
PČELINJI VIRUS ARKANZASA
EGIPATSKI PČELINJI VIRUS
VIRUS CRNOG MATIČNJAKA, FILAMENTOZNI VIRUS I Y VIRUS
PČELINJI VIRUS X
PČELINJI VIRUS DUGINIH BOJA (APIS IRIDESCENT VIRUS)
VIRUS MEŠINASTOG LEGLA
IZRAELSKI VIRUS AKUTNE PARALIZE PČELA
VIRUSI, VAROA I STRES
DA LI JE MOGUĆE SUZBIJANJE VIRUSNIH INFEKCIJA?
VAROZA
Varoza u Srbiji i Cmoj Gori
O morfologiji i biologiji varoe
Utvrđivanje intenziteta zaraze
PREGLED OTPADAKA NA PODNJAČI KOŠNICE KRAJEM ZIME I U TOKU SEZONE
Pregled uzoraka odraslih pčela
Razlika između varoe i pčelinje vaši
Suzbijanje varoe
Primena mrežaste podnjače u dijagnostici i suzbijanju varoe
Biološke metode borbe protiv varoe
Uništavanje krpelja toplotom
Suzbijanje varoe hemijskim sredstvima
Sredstva za zadimljavanje
Hemijska sredstva za zaprašivanje
Sredstva koja deluju raspršivanjem i isparavanjem
Sistemici u borbi protiv varoe
Plastične trake sa akaricidima
CCD izčezavanje
Iskustva iz zaštite bilja
Kako nastaje rezistencija na hemikalije?
Pojava i širenje rezistencije na akaricide
Otkrivanje pojave rezistencije
Moguća rezistencija na sistemike
Koncept integralne borbe protiv varoe
Važnost organizovane borbe protiv varoze
Može li se uspešno pčelariti uz prisustvo varoe?
AKAROZA
Biologija parazita
Simptomi parazitiranja
Dijagnoza
Suzbijanje akaroze
DRUGE VRSTE KRPELJA U KOŠNICI
MALA KOŠNIČINA BUBA (AETHINA TUMIDA) – NOVI PARAZIT
MEDONOSNE PČELE
NEPRIJATELJI PČELA
Voskovi moljci
Rasprostranjenost
Biologija voskovog moljca
Suzbijanje voskovog moljca
Pčelinja vaš
Biologija pčelinje vaši
Dijagnoza i suzbijanje pčelinje vaši
Mravi
Ose i stršljeni
Pauci
Miševi i rovčica
Ptice
Medvedi
PRESTRUKTURIRANJE PČELARSTVA SADA I U BLISKOJ BUDUĆNOSTI
STRUKTURA BUDUĆEG PČELARSTVA
USLOVI ZA EKONOMSKO KORIŠĆENJE PČELA
TIPIZIRANA OPREMA ZA PČELARSTVO
ZAŠTITA PČELA OD BOLESTI I PESTICIDA
NAUČNO ISTRAŽIVACKI RAD I UNAPREĐENJE PČELARSKE PROIZVODNJE
UNAPREĐENJE PRIRODNIH IZVORA PČELINJE PAŠE
UPOTREBA MEDA I DRUGIH PČELINJIH PROIZVODA U KOZMETICI
ŠAMPON SA MEDOM I JAJETOM
MEDNO-POLENSKI ŠAMPON
MEDNO-MLEČNI KONDIŠENER ZA MASNU KOSU
MEDNO-BILJNI KONDIŠENER ZA KOSU
MEDNO TRETIRANJE ZA VRLO SUVU OŠTEĆENU KOSU
TRETIRANJE PLAVE KOSE NA SJAJ
MEDNA MASKA ZA MASNU KOŽU
MEDNO ČIŠĆENJE ZA RUKE
MEDNO ČIŠĆENJE ZA RUKE BEZ SAPUNA
VOSKOV PREMAZ ZA USNE
MEDNI LOSION ZA ČIŠĆENJE
MEDNO-RUŽIN LOSION ZA ČIŠĆENJE
MASKA ZA LICE SA AVOKADOM
MEDNA PROTEINSKA MASKA ZA LICE
KREMA ZA RUKE SA MEDOM I KOKOSOVIM ULJEM
RUČNA KREMA SA POLENOM
KREMA ZA RUKE OD PČELINJEG VOSKA I BADEMOVOG ULJA
HLADNA VOSKOVA KREMA
HLADNA MEDNA KREMA ZA SUVU KOŽU
MEDNA KREMA ZA ČIŠĆENJE
MEDNI LOSION ZA RUKE
MEDNI LOSION ZA RUKE SA RUŽINOM VODICOM
VOSKOVA KREMA ZA RUKE
LITERATURA
REFERENCE
O AUTORU